وبلاگ دانشجویان عمران دانشگاه گلستان

مهندسی عمران از جمله رشته‌هایی است که بیانگر کاربرد علم در ایجاد سازندگی و عمران است. یعنی هرچیزی که به آبادی کشور باز می‌گردد

وبلاگ دانشجویان عمران دانشگاه گلستان

مهندسی عمران از جمله رشته‌هایی است که بیانگر کاربرد علم در ایجاد سازندگی و عمران است. یعنی هرچیزی که به آبادی کشور باز می‌گردد

خرپا

خوب شاید تا به حال اسم خرپا رو شنیده باشد و براتون سوال پیش اومده باشه که اینی که میگن یعنی چی؟!

البته این ترم تو درس استاتیک با خرپا بیشتر آشنا میشیم(یکی از سازه های اساسی رشته عمران)،اما امروز که داشتم تو ویکی پدیا چرخی میزدم این مطلب رو دیدم و به نظرم جالب اومد و حالا توجه شما رو به اون جلب میکنم!

خرپا سازه‌ای صلب از واحد‌های مثلثی شکل است که ... ادمه مطلب در ادامه مطلب

خرپا سازه‌ای صلب از واحد‌های مثلثی شکل است که از اتصال اجزای باریک و بلند ساخته شده است. خرپا‌ها توانایی تحمل نیروهای کششی و فشاری را دارند.


خرپاها از جملهٔ ساده‌ترین اعضاء باربر سازه‌ها هستند که در کل به عنوان اعضاء خمشی عمل نموده و در سقف‌ها، پل‌ها، و سازه‌های هوا و فضا مورد استفاده قرار می‌گیرند. دراین گونه سازه‌ها به علت عدم وجود نیروی برشی و لنگر خمشی در تک تک اعضاء متشکله مثلث‌ها اتصالات باید به صورت مفصلی مدل شود.

خرپا بر حسب تعریف از مجموعه‌ای از اعضا‌یی بوجود می‌آید که همگی در یک صفحه قرار داشته و ترکیب آنها یک شبکه مثلثی ایجاد نماید. چون در خرپا‌ها فرض می‌شود که اعضا در انتهای خود به اعضای دیگر لولا شده‌اند بنابر این شکل مثلثی تنها شکل پایدار خواهد بود.

خرپاها به سه دسته زیر تقسیم بندی می‌شوند:

  • 1-خرپا ساده

با مفصل نمودن سه عضو در انتهای یکدیگر و ایجاد شکل مثلث ساده تشکیل شده است. توسعه خرپا هر بار با اضافه نمودن دو عضو و یک گره صورت می‌گیرد. اعضای جدید در گره جدید به یکدیگر مفصل شده و انتهای دیگر آنها به گره‌های موجود مفصل می‌گردند.

  • 2-خرپای مرکب یا Compounded Trusses:این نوع خرپا ترکیبی از چند خرپای ساده است.
  • 3-خرپاهای پیچیده و مبهم


انواع خرپا خرپا ها را در یک تقسیم بندی ساده می‎توان به گونه‎های زیر تقسیم نمود : 1- خرپای دوبعدی : در این دسته از خرپاها تمامی اعضای خرپا را می‎توان در یک صفحه جای داد. این بدان جهت است که از لحاظ هندسی اختلاف بعدی در نحوه قراگیری و جهت‎گیری اعضا وجود ندارد.بسیاری از طرح‎های کلاسیک خرپا در این دسته جای می‎گیرند. توانایی تحمل تنشها و بارهای صفحه‎ای و حجم و ابعاد متناسب از نقاط قوت این گونه برشمرده می‎شوند. 2- خرپای سه‎بعدی ( فضایی) : این دسته از خرپاها بر خلاف نمونه قبل شامل شبکه‎ای از اعضا و اتصالات‎اند که روی هم حجمی را در برگرفته و در امتداد هر سه محور مختصات امتداد یافته‎اند. قدرت تحمل بارها و تنشهای سه بعدی از مزایای این گونه خرپا به شمار می‎رود که البته این مزایا با هزینه حجیم بودن سازه حاصل می‎گردند. 3- خرپای چندگانه : این دسته از خرپاها با هدف حذف نقاط ضعف و حفظ نقاط قوت دو گونه قبل ابداع گردیده‎اند. در این گونه از خرپاها معمولا لینک‎های وسط به صورت تکی و لینک‎های بالا و پایین به صورت دوگانه و یا چندگانه طراحی می‎گردند. قدرت تحمل بارهای صفحه‎ای و مقاومت خمشی و کمانشی مناسب در جهات گوناگون، در عین حفظ ابعاد متناسب از جمله نقاط قوت این گونه‎اند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد